Over hele verden
Over hele verden forsøger byer at minimere forurening ved at fraråde brug af biler i bymidten. Eksempelvis i Beijing. Måske kan du huske Katie Melua’s om antallet af cykler i byen. De seneste prognoser peger på at antallet af biler i Beijing vil ramme 6 millioner i år. Det er mange biler. Under de olympiske lege i 2008 satte de et system i værk, hvor nummerplader med ulige og lige numre skiftedes til at have adgang til byen hver anden dag.

Stockholm har nogle bilfri zoner i byen. For bl.a. at reducere CO2-udledning, men også for at gøre det nemmere for cyklister og fodgængere. I Oslo kigger på metoder, der kan reducere CO2-udledningen til 50% under det niveau der var i 1990.

Et andet eksempel på en kinesisk by der ønsker at begrænse brugen af biler indenfor byens grænser er byen Chengdu. Byen satser på et velfungerende system af offentlig transport og opfordrer folk til at anvende andre transportmidler end bil.

Ciclovia i Bogotá
I den columbianske hovedstad har de tænkt på en anden måde at reducere forureningen på. De kalder den for Ciclovia og har eksisteret i byen siden 1974. Det betyder groft sagt cykelvej. På søndage og helligdage er bestemte gader lukket for biler. I tidsrummet 7:00 – 14:00 er biler og fodgængere forment adgang, så cyklisterne kan køre hvor de har lyst.

Hver søndag siden 1974 har stået i ciclovias tegn. Omtrent 2 millioner mennesker deltager hver uge i cykelfestlighederne. Det svarer til ca. 30% af befolkningen i Bogotá. Fra alle lag af samfundet deltager folk og gør det til en kæmpe social begivenhed.

Rige og fattige mødes på gader og stræder. Gadehandlere sælger deres varer til forbipasserende og gaderne bruges til alle mulige slags aktiviteter som sport eller dans.

Færre biler = Sundere by
Det er interessant at se at der siden 1974 har været planer om at reducere CO2-udledning og gøre gaderne mere sikre i Bogotá. Hvordan ser det ud? Se videoen her for at finde ud af det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategori

Geen categorie